Kecurian harta intelek (IP) adalah perkara biasa. Jika anda tidak mengambil langkah-langkah untuk melindungi idea, reka bentuk, tanda dagangan dan bahan berhak cipta anda, mungkin tidak ada yang dapat anda lakukan untuk mencegahnya. Inilah cara untuk memastikan orang lain tidak menyalahgunakan IP anda.

1- Buat Polisi

Mewujudkan polisi untuk semua harta intelektual anda – termasuk semua idea dan inovasi, reka bentuk, tanda dagangan, bahan asal dan nama domain.

2- Mencegah Kecurian Melalui Kontrak

Memastikan semua kontrak pekerjaan dan perundingan anda dengan jelas menyatakan pemilikan anda terhadap apa-apa harta intelek yang dibangunkan untuk anda.

3- Semak Sebarang Idea Baru Yang Original

Gunakan carian dan trademark awal dalam pembangunan produk dan proses baru untuk menentukan sama ada orang lain telah melindungi mereka.

4- Ambil Nasihat Pakar

Untuk memastikan bahawa apa-apa harta intelektual yang anda bangunkan dilindungi dengan betul, hubungi agen paten atau trademark untuk nasihat mengenai carian dan pendaftaran.

5- Catat Bukti

Simpan log bukti yang merekodkan perkembangan harta intelek (contohnya, bertarikh dan ditandatangani salinan lukisan dan draf).

6- Buat Permohonan Hakcipta

Memfailkan permohonan hakcipta awal boleh memberikan anda masa untuk membangun atau menjual idea anda, untuk menyelesaikan penyelidikan pasaran atau membiayai kewangan.

7- Melihat Ke Luar Negara

Dapatkan nasihat mengenai sama ada anda perlu melindungi harta intelek anda di pasaran luar negara.

8- Menilai IP Pada Setiap Peringkat Pembangunan.

Pertimbangkan sama ada reka bentuk baru untuk semua kemunculan atau sebahagian daripada produk anda adalah bernilai bagi melindungi dengan pendaftaran rekabentuk yang lebih kuat.

9- Pastikan Bahan Anda Dilindungi Hak Cipta

Kenal pasti bahan-bahan anda yang sudah dilindungi oleh hak cipta. Tambah simbol hak cipta, nama anda dan tarikh penciptaan untuk menekankan perkara ini.

10. Mendakwa Pencuri IP

Mengekalkan perlindungan hakcipta dan trademark dan menguatkuasakan hak anda dengan mengenal pasti pelanggaran dan mengejar pesalah jika kes komersial membenarkan kos.