BRAND “MAKCIK KIAH” SUSAH NAK LULUS UNTUK DAFTAR AS TM.
.
Maka brand “MAKCIK KIAH” agak susah nak LULUS untuk didaftarkan as TRADEMARK.
.
SEBAB : Dah ada TM Berdaftar @ TM yang difailkan dalam NATURE OF BIZ yang SAMA & Classification of GOODS/SERVICES juga SAMA dengan biz/produk jualan MAKCIK KIAH…i.e. GORENG PISANG…dan gunapakai VERBAL TM yang SAMA dengan MAKCIK KIAH and/or containing VERBAL “KIAH” yang mana mungkin akan mewujudkan KELIRUPAAN kepada orang ramai.
.
2 TM Classes yang berkaitan dengan biz/produk jualan MAKCIK KIAH adalah 1. Produk GORENG PISANG : diklasifikasikan as Kuih Muih or Pastry dalam WIPO NICE CLASSIFICATION dan tergolong dalam CLASS 30 & @ 2. Services : diklasifikasikan as Services Providing food or drinks dalam WIPO NICE CLASSIFICATION dan tergolong dalam CLASS 43.
.
Melainkan MAKCIK KIAH yang sedang VIRAL ni dapat buktikan wujudnya “ACQUIRED DISTINCTIVENESS” pada BRANDnya itu. OR, beliau boleh apply dalam TM Class yang lain…maybe Class 25 (Clothing, footwear and Headgear), jual TUDUNG brand MAKCIK KIAH pula…insya Allah senang LULUS.
.
Apa-apa pon TAHNIAH kepada owner KAK KIAH CAKE HOUSE ni kerana anda SEDAR tentang kepentingan PROTECTION HARTA INTELEK ni dan sememangnya anda HEBAT kerana dah protect HARTA INTELEK Trademark ni dari awal…UNTONG 🤩. Next step, bina strategi biz dan manpulasikan TM ni untuk dapat lebih REVENUE dan PROFIT. Mana tau satu hari nanti TM KAK KIAH CAKE HOUSE ni dapat expand biz ke bidang F&B lain seperti frozen biz (Class 29), air minuman or beverages (Class 32), buat training for bakery dan setup training centre (class 43) dll pelbagaikan dalam segment biz lain-lain lagi. All the best daripada saya 😊.
.
Sekian…Laporan TM MAKCIK KIAH. Moga biz MAKCIK KIAH makin maju dan dimurahkan rezeki ketika dugaan COVID19 ini…Allahumma aamin.
.
.
#intellectualproperty
#Trademark
#Copyright
#IndustrialDesign
#COVID19
#YaALLAHhilangkanCOVID19
#ZAPFirm
#SifuTrademark