Bagi sesetengah masyarakat VERBAL TRADE MARK “PONDAN” ni should be ok and acceptable but NOT in some countries, i believed 😎.
.
Thats why bilamana MEMBINA JENAMA kena tahu market country mana yang kita nak masuk or penetratekan produk/servis kita, if nak go to GLOBAL, then pembinaan JENAMA ni kena ambik kira bahasa2 asing luar negara supaya tak menyentuh elemen2 sensitif dan perkataan yang tak SEDAP DIDENGAR oleh masyarakat di negara terbabit.
.
Boleh tengok IP Tips dibawah untuk membina 1 JENAMA yang akan dapat memudahkan pendaftarannya as TRADE MARKΒ πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
.
Selamat Pagi…breakfast apa pagi ni Tuan/Puan? 😊😊😊
.
Nasi Air Dingin, Nasi kerabu, Nasi Dagang, Pulut Nyiur, Pulut Bakar???…yummyyy, sedap2 belaka niΒ πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„
.
Sambil2 makan tu bolehlah baca sedikitΒ #TipsTMΒ daripadaΒ #SifuTrademarkΒ berkenaan Cap Dagangan (TRADE MARK “TM”) yang kami nak kongsikan ni ye.
.
.
πŸ“’πŸ“’πŸ“’Β TAK SEMUA TANDA/JENAMA/LOGO/TANDA NIAGA blh diTRADE MARKkanπŸ“’πŸ“’πŸ“’
.
Ambil contoh VERBAL TM di bwh niΒ πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡…Permohonan CAP DAGANGAN (Trade Mark “TM”) utk “AIR DINGIN” telah di BANTAH oleh pihak MyIPO sbb tidak comply dengan AKTA CAP DAGANGAN 1976.
.
1. Ianya mungkin merujuk kpd PRODUK itu sendiri; dan
.
2. Mungkin juga NAMA ini merujuk kepada TEMPAT di satu daerah di Jajahan Tumpat, Negeri Kelantan yakni “Kg. Air Dingin”.
.
Sila ambil PERHATIAN ye Tuan/Puan USAHAWAN yang BIJAK lagi HARTAWAN…dibawah saya kongsikan info berkenaan APA YG BOLEH dan APA YG X BOLEH dipohon sebagai TM dalam konteks PEMAKAIAN undang2 mengikut AKTA CAP DAGANGAN 1976 da PERATURAN CAP DAGANGAN 1997…πŸ‘‡πŸ‘‡πŸ‘‡
.
=======================
.
CAP DAGANGAN YANG *BOLEH* DIDAFTARKAN :-
.
[Seksyen 10 Akta Cap Dagangan 1976] memperuntukkan :-
.
Seksyen 10 (1) (a) : Sebarang *NAMA orang, syarikat @ NAMA yg dinyatakan dengan suatu cara khas or tertentu* boleh diTMkan;
…cthya : FORD or SAMSUNG.
.
Seksyen 10 (1) (b) : *Suatu TANDA TANGAN* Pemohon pendaftaran @ Peniaga
atau tanda-tanda seseorang Peniaga sebelumnya dalam perniagaannya boleh diTMkan…cthnya : Alain Delon or Carnold Palmer.
.
Seksyen 10 (1) (c) : *Suatu atau beberapa PERKATAAN yang DICIPTA* boleh diTMkan…cthnya : Nike or ADIDAS.
.
Beberapa lagi cth Perkataan yang dicipta:
.
KODAK – FILM
COLGATE – TOOTHPASTE
HORLICKS – DRINKS
MAGGI – FOOD
ADIDAS – FOOTWEAR
.
(Ingat *bukan 2 perkataan yang diGABUNGKAN* cth. Kereta + Ayam = Untuk jenis kereta sorong utk angkut ayam “KERETA AYAM” > *INI TAK BOLEH* sebab BUKAN PERKATAAN CIPTAAN ianya Semata2 GABUNGAN PERKATAAN jer dan Verbal KERETA AYAM ini akan MERUJUK (Descriptive) kpd Produk Kereta Sorong utk angkut Ayam tu, Contravene dgn Section 10 (1) (d).
.
Yang *BOLEHnya* mcm ni > KERETA AYAM – pisahkan 2 Perkataan asal tu dulu…FINAL : “KERYAM”Β βœ”
.
*Boleh diTMkan*, sebab :-
.
1. NAMA yang DICIPTA; &
.
2. Tak DESCRIPTIVE (Merujuk)
.
Seksyen 10 (1) (d) : *Suatu PERKATAAN YG X PUNYAI apa-apa HUBUNGAN (DESCRIPTIVE)* yang langsung or x langsung dgn SIFAT & KUALITI Produk/Servis. Juga perkataan yang mengikut ertinya yang biasa *Bukan* suatu *NAMA KELUARGA* & bukan suatu *NAMA berasalkan TEMPAT*…cthnya : ROTI SEDAP or KEROPOK RANGUP, GORENG PISANG CHEESE / CHONG’s CAFE / NASI AIR DINGIN, NASI LEMAK ANTARABANGSA dll.
.
Seksyen 10 (1) (e) : *Apa2 TANDA DISTINKTIF* (Maksudnya : apa2 TANDA or VERBAL yang UNIK, Distinktif i.e. lain drpd yang Lain, nama anak kita pon kita kalau boleh x nak SAMA dgn nama anak2 kawan kan, itu yang jadi X MUAT KOTAK BORANG PENDAFTARAN JPN tuΒ πŸ˜…).
.
=======================
.
CAP DAGANGAN YG *TIDAK BOLEH* DIDAFTARKAN :-
.
Cap-cap dagangan juga TIDAK BOLEH didaftarkan jika mengandungi apa-apa perkataan atau representasi yang dilarang dibawah Seksyen 15 Akta Cap Dagangan 1976 dan Peraturan 13, 14 dan 15 Peraturan Cap Dagangan 1997.
.
Antara lainnya adalah seperti :-
.
Paten, Telah Dipatenkan, Surat Paten Diraja, Berdaftar, Rekabentuk Berdaftar Dan Hakcipta. DYMM Yang Dipertuan Agong, DYMM Permaisuri Agong, DYMM Sultan-Sultan Dan Tuan Yg Terutama Yang Dipertuan NegeriMahkota atau Lambang Diraja atau Imperial, Lencana, Lambang Kebangsawanan atau Lambang KebesaranAngkatan Tentera Diraja Malaysia dan Polis Diraja MalaysiaBulan Sabit Merah Dan Palang Geneva Yang Berwarna Merah Dan Palang Persekutuan Swiss Yang BerwarnaPutih Atau Perak Yang Berlatarkan Warna Merah
.
Perkataan atau representasi Asean dan Bunga Raya
.
.
*LARANGAN-LARANGAN MENGENAI PENDAFTARAN TM* (yang lain-lain lagi as followsΒ 

πŸ™‚
.
According toTrade Mark Act 1976 & Trade Mark Regulation 1997, antaranya apa yang *TAK BOLEH* didaftarkan as TM dan akan mengundang issue as follows :-
.
1. Establish Since 1957
.
2. .com or .net or .org
.
3. Perkataan yang SCANDALOUS AND OFFENSIVE spt Perkataan LIPBABI, KINGKOTE, CISBEDEBAH (maaf sedikit SX or GANAS – hanya utk tujuan explanation).
.
4. Perkataan yang BERMAKSUD dlm bahasa kita KURANG ENAK didengar, ex. Jenama *ALTAHI* di SAUDI, jika di Malaysia ianya amat x enak didengar…especially for JENAMA UTK PRODUK MAKANAN πŸ˜….
.
5. A WELL KNOWN MARK (nanti kami akan explainkan berkenaan WELL KNOWN MARK, for ex. ADIDAS, NIKE or apa WELL KNOWN MARK yg dah Terkenal di beberapa NEGARA di DUNIA namun masih tak APPLY or REGISTER TM ni di MALAYSIA, ini pon tak boleh).
.
Akan ada ISSUE masa GAZETTE nanti, permohonan TM kita akan kena OPPOSE oleh owner TM WELL KNOWN MARK ni (kita sembang lain waktu πŸ˜).
.
Tq semua sudi baca IP Tips ini, semoga bermanfaat. Sila share jika rasa ianya bermanfaat πŸ€©.
.
NAK tahu lagi berkenaan Intellectual Property?, Sila rujuk FB Page SifuTrademark…link Fbpage https://www.facebook.com/SifuTrademark/
.
.
#mdazeziTM0126729620
#trademark
#SifuTrademark
#weareIPLOVERS
#MAH_IP
#elakkenaciplak
#jangannasijadibubur