Sejak semalam hinggalah pagi tadi saya di tag oleh beberapa kawan facebook pasal gambar di bawah 👇👇👇.
.
Apa 1st komen anda bila tengok gambar ni?.
.
Ehh…CAWANGAN or SUBSIDIARY “7 ELEVEN” ke apa ni?…MENGELIRUKAN (CONFUSINGLY SIMILAR) or tidak mengelirukan? 🤔.
.
Dalam konteks HARTA INTELEK, ini dipanggil “SIMILARITY” yang boleh sampai darjah KELIRUPAAN yang mana akan MENGELIRUKAN seseorang *CUSTOMER yang BIASA* untuk mengenali TRADEMARK (TM) TERKENAL “WELL KNOWN MARK” tersebut i.e. 7 ELEVEN.
.
Ehhhhh, mana SAMA Bro?. Elekkkk Tuan/Puan, baca ni sikit ye 👉👉👉 According to *Pianotist Test” as laid down by Parker J in Re Pianotist Ltd [1996] 23 RPC 774 & juga di dalam case Tohtonku Sdn Bhd vs Superace (M) Sdn. Bhd. [1992] 1 clj (Rep) 34 (Supreme Court), telah merumuskan ada 3 elemen UTAMA dalam membuktikan ISU KESAMAAN “Identicality/Similarity” dalam sesuatu TM.
.
Kena tengok secara :
.
1. Visually;
2. Conceptually; &
3. Phonetically (aurally)…
.
So, agak-agak elemen mana satu yang SAMA ye? 🤔. Bagi saya ianya SAMA secara VISUALLY & AURALLY.
.
Dalam isu SIMILARITY of TM ni, antara point UTAMA nak dilihat adalah…adakah CUSTOMER AKAN KELIRU dengan elemen SAMA “SIMILAR” or CONFUSINGLY SIMILAR / HAMPIR SAMA “MOST LIKELY SIMILAR” pada PRODUK/SERVICE terbabit. Walaupun KESAMAAN tidak sampai ke darjah 100% SAMA, yakni kalau dah CONFUSINGLY SIMILAR owner or registered users of TM yang terkilan itu “infringed” dah boleh ambil tindakan untuk apply for TDO “Trade Description Order” di Court (TDO is an Ex-Parte Application filed in High Court) dan selepas mendapat PERINTAH TDO bolehlah ambush/raid Penciplak berkenaan. Kalau 100% SAMA sebijik which is copy to copy boleh pergi KPDNKK terus dan apply kepada KPDNKK untuk ambil tindakan ambush/raid ke atas Penciplak terbabit.
.
Kalau sesuatu TM tu TAK BERDAFTAR owner still boleh ambil tindakan under PASSING-OFF “PO” action. Apa maksud PO? = PO is a Common Law Tort yang diapply/diterima pakai di MALAYSIA sebagai 1 cara IP ENFORCEMENT “Penguatkuasaan” ke atas unauthorised use of a TM yang dianggap SAMA “SIMILAR” dengan sesuatu TM BERDAFTAR/TAK BERDAFTAR. PO ni melindungi GOODWILL seseorang Peniaga daripada MISREPRESENTASI oleh orang ramai.
Nak tahu lagi apa itu PASSING-OFF?, boleh tengok post saya sebelum ini 🤩.
.
Jika pengguna brand “TEPI 7 E” tu TAK PERNAH MENDAPAT KEBENARAN daripada Owner 7 ELEVEN untuk menggunakan BRAND yang SAMA i.e. 7 ELEVEN (Lihat dalam brand “TEPI 7 E” tu ada mengandungi perkataan 7 ELEVEN yang mana ianya adalah TRADEMARK Berdaftar 7 ELEVEN) or yang HAMPIR-HAMPIR SAMA dengan 7 ELEVEN. Maka, Pengguna brand “TEPI 7 E” tu boleh dianggap sebagai “PENCIPLAK/PENCEROBOH/PENODA” harta intelek jenis TRADEMARK dan Pengguna tersebut boleh diambil tindakan dibawah kesalahan MENCIPLAK TM 7 ELEVEN dan boleh dikenakan DENDA @ PENJARA @ KEDUA-DUANYA sekali di bawah KESALAHAN JENAYAH MENCIPLAK TM dan Pengguna tersebut juga boleh diambil tindakan SAMAN GANTIRUGI oleh Owner 7 ELEVEN…dan jumlah gantirugi yang amat besar boleh dituntut atas kerugian (Contohnya : Gantirugi AM, Gantirugi Teladan, Loss of Income, Loss of Future Earnings dll), ikut pandai Lawyer yang act for Owner 7 ELEVEN jer nanti 😎.
.
Disini ingin saya tegaskan, Pengguna “TEPI 7 E” kena amat hati-hati sebab dia sedang menghadapi 1 RISIKO BESAR, elekkk elekkk jangan kata camni kat saya…KENAPA plak ko ni Bro, ko cakap macam pandai menilik masa depan lak eh 😁😁😁, baca sampai habis dulu Tuan/Puan.
.
Dalam konteks HARTA INTELEK Owner bagi sesuatu TM yang diciplak boleh mengambil tindakan SAMAN (CIVIL) untuk tuntut gantirugi dalam masa enam (6) tahun start daripada kausa tindakan berlaku (Cause of action accrued), i.e. tarikh mulanya TINDAKAN MENCIPLAK oleh Pengguna “TEPI 7 E” tu…dan JUMLAH GANTIRUGI boleh dikira start daripada bermula PENCIPLAKAN tersebut hinggalah satu tarikh akhir penciplakan berlaku, yang boleh dibuktikan oleh Owner 7 ELEVEN…ingat JUMLAH GANTIRUGI yang BESAR kemungkinan boleg dituntut oleh Owner 7 ELEVEN.
.
Pernah dengar *KISAH AYAM DAGING DALAM KONTEKS HARTA INTELEK*?…Boleh baca di bawah 👇👇👇.
.
==================================
IP TIPS : CARA-CARA NAK *”BELA”* AYAM DAGING 😅😅😅
==================================
.
Tuan/Puan…Pernah dengar CERITA AYAM DAGING dalam Konteks Harta Intelek tak Tuan/Puan? 😅.
.
Tindakan Saman Vs Infringers ada caranya dan ada tempoh masa untuk mulakan tindakan SAMAN SIVIL. Limitation Period to take action vs infringers for IP case is Six (6) years from cause of action accrued.
.
Tipsnya (maaf maybe bunyi JAHAT & TAK ELOK sedikit apa yang kami akan katakan ini, tapi inilab hakikatnya yang boleh berlaku). Kos nak bayar Peguam mengendalikan kes Infringement of IP ni agak besar Tuan/Puan cecah puluhan ribu RINGGIT MALAYSIA 😱 .
.
Kalau saman company or individu yang MENCURI/MENCEROBOH/MENCIPLAK (INFRINGERS) ni awal2, rugilah…nak tuntut GANTIRUGI banyak di COURT sure si INFRINGERS ni X boleh bayar…so biarlah INFRINGERS maju dan biznes besar/berkembang dulu 😅, biar banyak dulu Keuntungan 😅. Nanti bila INFRINGERS dah maju dan kaya raya, bolehlah ambil tindakan SAMAN SIVIL.
.
Bak kata bela AYAM DAGING, awal2 nak sembelih rugilah…biarkan ayam daging tu “GEMUK” dulu baru sembelih ambil hasil, barulah berbaloi “HABIS” modal awal2 😂😷
.
So faham tak Tuan/Puan…😆😎
.
Kesimpulan…jangan SUKA-SUKA TIRU TM ORANG LAIN. Silap hari merana hidup, biznes habis melingkup.
.
Kami di SifuTrademark selalu berikan awareness talk secara free…demi untuk memberikan kesedaran kepada semua berkenaan IP ni dan paling utama semoga ianya dapat sedikit sebanyak melepaskan tanggungjawab fardhu kifayah atas bahu kami…moga usaha kecil kami di SifuTrademark ALLAH mudahkan…insya Allah.
.
.
Jika mahu baca lebih lanjut berkenaan HARTA INTELEK silalah kunjungi fbpage SifuTrademark di 👉👉👉 Link Fb Page #SifuTrademarkhttps://www.facebook.com/SifuTrademark/ or boleh whats app saya MD AZEZI HUSAIN @ ABDULLAH di
Www.wasap.my/60126729620 untuk sesi konsultasi PERCUMA 😎.
.
Moga ALLAH berkati usaha kecil kami ini…insya Allah…aamiiin.
.
Sila share ramai jika dapat sesuatu 😊.
.
.
#mdazeziTM0126729620
#trademark
#SifuTrademark
#weareIPLOVERS
#MAHA_IP
#elakkenaciplak
#jangannasijadibubur
#tolonglahsayadalamusahauntuksedarkanmasyaraktsupayajanganmenciplak