Satu ilmu yang amat berguna dikongsi oleh pakar & pegawai MyIPO yang bijaksana Tuan Rokman Azizul. Tq Tuan Azizul atas ilmu ini.
.
Ye Tuan/Puan, hati2…bila dealing with INTELLECTUAL PROPERTY, start from begining kena buat AUDIT…ex. in relation to TM, 1st thing 1st selamat tak guna sesuatu BRAND tu?, berbaloi tak untuk protect as TM (boleh pergi jauh dan ada commercial value tak?), once dah dapat sijil TM WAJIB kena GUNAKAN TM tadi if not someone else boleg apply for cancellation/expungement (non-use), lepas tu plak bila TM dah berdaftar KENALAH ada “PENGAWASAN” i.e. penjagaan dan pemerhatian jika TM anda diciplak TINDAKAN ENFORCEMENT of your rights as rightful owner & legal owner of such TM kenalah diambil…JIKA TIDAK diambil lama2 TM BERDAFTAR kita tu akan jadi GENERIC (maksudnya orang lain boleh gunakan TM berdaftar kita tu for FREE…huhuhuhu, jika dah TIME BARRED i.e. selepas 6 tahun dah berlalu start from 1st cause of action accrues…i.e. start tarikh pertama PENCIPLAK PERTAMA guna TM BERDAFTAR anda tanpa consent anda), ini pursuant to LIMITATION PERIOD ACT 1953, hanya dalam KES SIVIL sahaja ye Tuan/Puan. Contoh TM BERDAFTAR yg dah jadi GENERIC adalah TRAMPOLIN, SELOTAPE, ESCALATOR, JETSKI dll.
.
Maka Tuan/Puan HARTAWAN HARTA INTELEK…rajin2lah lakukan AUDIT HARTA INTELEK anda dengan secara rutin…mana tau ada Harta Intelek yang boleh DIJUAL/DILESENKAN/DIPAJAK(Belum apply lagi Malaysia – tapi di certain negara luar sana seperti di US dah diapply – Contohnya bawa Sijil TM BERDAFTAR ke Bank untuk dicagarkan as COLLATERAL untuk dapatkan PINJAMAN daripada Bank).
.
Sekian, sekali lagi…tq kepada Tuan Azizul atas ilmu yang berguna ini…Jazakallahukhairan kathira 🥰
.
#intellectualproperty
#MyIPO
#PerbadananHartaIntelekMalaysia
#SifuTrademark
#weareIPLOVERS