Boleh tak saya nak filekan TRADE MARK application untuk protect perkara berikut :
.
1. “WARNA” MERAH LIT LAT LIT LAT TUDUNG ciptaan saya?; atau
.
2. “BAU” PERFUME yang saya ciptakan ni ala-ala bau BUNGA TANJUNG?
.
BOLEH…ini semua dipanggil sebagai “
NON-TRADITIONAL TRADEMARKS “NTMs”. Antara yang berkaitan dengan trademarks protection on NTMs adalah seperti COLOUR (warna Purple utk cadbury chocolate n other products), SMELL (bau Kayu Manis bagi kelengkapan rumah), SHAPE (bentuk Botol Coca Cola), SOUND (Nokia Ringtones : dikenali sebagai AURAL Trademarks), MOTION & HOLOGRAM marks.
.
Biasanya bila bercakap or berbincang pasal Trademarks kita akan selalunya taditionally akan refer kepada TRADITIONAL TRADEMARK seperti JENAMA dalam bentuk VERBAL, STYLISH VERBAL, LOGO, SYMBOL, GAMBAR or KARIKATUR, NOMBOR dan ABJAD. (Definasi Trademarks mengikut TRADE MARK ACT 1976).
.
TAPI tak semua negara membenarkan pendaftaran NTMs ni. USA, UK, KESATUAN EROPAH, AUSTRALIA, SINGAPORE dan KOREA antara Negara2 yang membenarkan pendaftaran NTMs ni.
.
TERKINI di MALAYSIA, bermula 27 Dec. 2019 sejajar dengan pemakaian TRADE MARK ACT 2019 dan #SYSTEMMADRID laluan antarabangsa yang ditadbir oleh #WIPO, MyIPO telah menerima pendaftaran NTMs seperti TM Bau, TM Bunyi, TM Warna, TM Urutan Gerakan “Motion”, TM Hologram dan TM Rekabentuk Produk “Shape”.
.
Sebelum ini MyIPO telah menerima pendaftaran NTMs bagi 2 JENAMA berikut :
.
1. Coca Cola (bagi TM Shape BOTOL); dan
.
2. Cadbury Dairy Milk (bagi TM Shape Chocolate BAR).
.
Memang bukan senang untuk mendapatkan protection bagi NTMs ini. 2 Cap Dagang (TM) di atas memperolehinya setelah berhempas pulas memberikan beberapa BUKTI (evidence OF USE dan juga setelah membuktikan elemen of DISTINCTIVENESS, sebagaimana yang telah digariskan didalam kes HUMMEL [1996] 4 CLJ 784).
.
Kunjungi kaunter khidmat pelanggan MyIPO atau layari www.myipo.gov.my untuk penerangan berkenaan FEES terkini dan BORANG PERMOHONAN TM terkini. Insya Allah kami akan sharekan info-info terbaru nanti once dapat confirmation daripada MyIPO.
.
Bersambung…(penerangan on jenis2 NTMs).
.
Sila share and copy paste jika rasa bermanfaat. 😍😍😍
.
.
[Nota : Gambar dari sumber GOOGLE, hanya sekadar untuk tujuan pembelajaran berkenaan Harta Intelek].
.
#hartaintelek
#myipo
#ACD2019
#madridprotocol
#NTMS
#trademark
#sifutrademark