Sebelum buat pemfailan JENAMA as TRADE MARK di MyIPO or sebelum gunakan as TRADE MARK for product/services…
.
Please…buatlah carian dulu di :-
.
1) MyIPO – WIPO TM Database https://www.wipo.int/branddb/my/en/

2) WIPO (Worldwide) http://www.wipo.int/branddb/en/#

3) MyIPO IP Online – https://iponlineext.myipo.gov.my/SPHI/Extra/Default.aspx… @ nak buat FULL SEARCH berbayar pon boleh, pergi jer ke HQ or Branch MyIPO dan isi borang untuk *SEMAKAN RASMI BERBAYAR*, boleh juga buat secara ONLINE ðŸ˜Ž.
.
.
(👆👆👆 Link untuk buat AVAILABILITY SEARCH di Malaysia Database MyIPO (WIPO WEBSITE), Global Brand Database (WIPO) & IP ONLINE MyIPO Database ( *Utk IP ONLINE MyIPO kadang-kadang ada glitch dan system tak stabil*)
.
So mohon gunakan 2 LINK WIPO tu ðŸ‘† bilamana tak dapat access to IP ONLINE MyIPO )
.
.
*KENAPA PERLU BUAT AVAILABILITY SEARCH?*
.
RISAU Jenama kita tadi dah ada orang DAFTARKAN @ juga GUNAKAN terdahulu daripada Jenama kita tadi sebagai TM produk/servis mereka.
.
Tup-tup kena OPPOSE masa stage 4 (Gazet) proses pendaftaran Jenama Tuan/Puan tadi di MyIPO. Nak kena reply bagai pulak…kos lagi…😢.
.
Paling TAKUT, tak pasal2 nanti dapat surat cinta daripada Peguam Jenama yang lebih awal register/gunakan Jenama terbabit (Claim kita dan INFRINGING Hak Clientnya).
.
Hati-hati bila MEMBINA JENAMA…buat homework dulu sikit….at least cari dalam Mr. Google on Jenama yang anda nak gunakan tu. Kalau dah ada…walaupun SPELLING X SAMA tapi still SAMA PRONOUNCIATIONnya (Aurally) still BAHAYA…jangan guna ye.
.
Dah ramai owner Brand refer kat kami sebelum ni…kes JENAMA mereka telah kena OPPOSE malah ada 2 yang telah terima LOD (Cease & Desist) daripada Peguam Claimant/Plaintif…masak nak kena reply.
.
.
Nak tahu lebih banyak on IP sila jenguk2 FbPage SifuTrademark ðŸ˜Ž.
.
SifuTrademark’S FB Page link > https://www.facebook.com/SifuTrademark/ or you may whats app us @ our hotline https://wa.me/60126729620… for free consultation on IP ðŸ˜ðŸ˜ŽðŸ˜ŽðŸ˜Ž.
.
Oh, lupa lagi 1 selepas tahu buat carian untuk AVAILABILITY ni anda kena tahu juga nak buat carian on JENIS-JENIS produk/service yang anda niagakan/offerkan fall under CLASS TM apa?. Dalam pendaftaran harta intelek jenis TM ni ada 45 Classes (NICE CLASS : SPECIFICATION of Goods/Services) semuanya. Anda kena pandai buat pendaftaran dalam Class yang SEBETULNYA, jika tidak nanti permohonan anda akan #DITOLAK oleh MyIPO dan kena buat #PINDAAN…ada kos lain pulak nanti ðŸ˜ðŸ˜ðŸ˜. NAK TAHU ke apa NICE CLASS yang 45 Classes tu and cara nak buat CARIAN?, Next IP Tips kami berikan…so stay tune with us ðŸ¤©ðŸ¥°ðŸ’–.
.
.
May ALLAH ease us on our niyyah and our small effort to create awareness on IP for all…insya Allah..aamiiin.

#mdazeziTM0126729620
#trademark
#SifuTrademark
#weareIPLOVERS
#MAH_IP
#elakkenaciplak
#jangannasijadibubur