Ramai FOUNDER BRAND yang dah buat sales RATUSAN RIBU->JUTAAN RM & punyai ramai staff/agent. TAPI 😭 BRAND tak protected as TRADEMARK.
.
Terfikirkah anda wahai FOUNDER HEBAT, tanggungan anda amat TINGGI & BESAR, staff, stokis, agent akan hilang punca pendapatan bilamana syarikat dah gulung tikar sebab sales dah drop berpunca daripada BRAND kena CIPLAK, customers pening nak beli yang mana 1 ORIGINAL 😪. GOODWILL pon dah TERJEJAS sebab ada customer gunapakai produk FAKE (case to case basis) dan telah cacat seumur hidup…kes dibawa ke Court untuk tuntutan saman gantirugi dan keilatan kekal.
.
Nak HOLD untuk protect BRAND anda as Trademark?, boleh jer. Tunggu sehingga ada orang CIPLAK baru nak daftar and ambil tindakan?. Nak masuk Court selepas tu?, boleh jer, issuekan CEASE & DESIST letter dan SAMAN for GANTIRUGI, tapi bersedialah #MIN RM40K to 60K untuk bawa kes sebegini di Civil Court.
.
Kenapa perlu incurred cost BESAR pada akhirnya untuk dapatkan kembali BRAND or HALANG orang menciplak BRAND kita tu JIKA pada AWAL2 anda HANYA spend RM4K to 7K untuk protect BRAND tu as TRADEMARK?, anda punyai KUASA KHAS untuk STOPkan Penciplakan dan ambil tindakan dengan kos yang rendah.
.
OK jer bagi yang bergelar JUTAWAN, saya pon suka hati amat sangat berbunga-bunga sebab dapat caj RM60K untuk bawa kes di Court, terima kasih daun keladi 🥰❤😁.
.
Bagi yang BBNU dalam industri biznes tu, saya ingin nasihat…PROTECT DULU BRAND anda as TRADEMARK jika rasa sayangkan BRAND tersebut or tak nak KENA SAMAN atas tuduhan anda pula yang MENCIPLAK BRAND orang lain. Kenapa???, sebab BRAND anda tu SAMA dengan BRAND yang dah berdaftar as TM….owner dok tunggu jer anda BESAR untuk disembelih dan dapat hasil 😁😪😎.
.
.
Sila share jika dapat sesuatu. Kesian kawan-kawan FOUNDER PRODUK diluar sana.
.
.
Kami di SifuTrademark sedia untuk bantu anda semua…insya Allah.
.
.
(NOTA : Gambar di bawah diguanakan bertujuan PEMBELAJARAN dan PANDUAN semua. Sumber : GOOGLE).
#hartaintelek
#trademark
#sifutrademark
#elakkenaciplak
#jangannasihadibubur